JESENSKE POČITNICE

V naslednjem tednu so od 26. do 30. oktobra  jesenske počitnice. Ob koncu tedna bo objavljeno obvestilo v kakšni obliki bomo nadaljevali z delom po 1. novembru.
ŠOLA
PROJEKTI
NAPOVEDNIK Vrtec | Šola
DOGODKI Vrtec | Šola
VARNA ŠOLSKA POT
OBISK POLICISTKE V torek, 20. 10. 2020,krbi nas je obiskala okrajna policistka Patricija Kurnik in nas  popeljala po varni šolski poti. Opozorila nas je na varno hojo po pločniku ali ob robu ceste, nam prikazala varno prečkanje ceste na prehodu za pešce ter  razložila, kako se moramo obnašati v prometu, da bomo varni. Znova je poudarila pomen nošnje rumene rutice ter kresničke v prvem in drugem razredu. Pokazala nam je še opremo v  policijskem vozilu in razložila njeno uporabo.  
JESEN NA ŠOLSKIH HODNIKIH
V jesenskem času smo učenci OŠ Sladki Vrh pri podaljšanem bivanju še veliko na svežem zraku. Z veseljem izkoristimo lepe, sončne dni za igro na šolskem igrišču in dvorišču. Veliko se igramo tudi z odpadlim listjem. Ko pa nas preseneti dež, pa tudi kaj ustvarimo. Nastale so krasne lepljenke jesenskih dreves, mušnice, trganke sončnic in črtne risbe buč. Z veseljem smo jih razstavili po hodnikih, da nam krasijo šolo.                
OBISK POLICISTKE V 1. A
Na prvi šolski dan so učenci prvih razredov dobili kresničke in rumene rutice. Te so njihov prepoznavni znak, kjerkoli se pojavijo. Pri razrednih urah in pri pouku SPO smo veliko časa namenili varnosti v prometu. Danes pa nas je obiskala prijazna policistka gospa Patricija. Prvošolčki so se je zelo razveselili. Pokazali so ji, kaj že znajo in jo pozorno poslušali, kaj jim je povedala novega. Skupaj so se sprehodili v okolici šole. Pravilno so se ustavljali pred prehodi za pešce in jih prečkali. Vozniki so jim vljudno dali prednost in s tem pokazali, kako se moramo v prometu obnašati. Najbolj zanimiv pa je bil policijski avto. Ko pa se je oglasila še sirena, je bil višek navdušenja. Učence je zanimala še oprema policista in njihovo delo. Za pridno sodelovanje in izkazano znanje pa jih je gospa policistka nagradila še s poučno pobarvanko o vedenju v prometu. Hvala, gospa Patricija Kurnik! Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.
OB SVETOVNEM DNEVU HRANE
Nekateri pravijo, da ljudje ne morejo obstajati brez ljubezni, bolj drzni pravijo, da najbolj potrebujemo kisik, dejstvo pa je, da je hrana gorivo človeškega obstoja. Jemo vsak dan, a koliko dejansko vemo o hrani? Dejstvo je, da je prehranjevanje ena izmed najpomembnejših človekovih fizioloških in življenjskih potreb. Zdrava prehrana krepi zdravje, nepravilna izbira hrane, prevelike količine hrane, neurejen ritem prehranjevanja pa dolgoročno prispevajo k nastanku sodobnih kroničnih bolezni srca in ožilja, debelost, sladkorno bolezen. 16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization), tako da letos obeležujemo že 75. obletnico delovanja te organizacije in zato vsako leto na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj»  in se osredotoča na pomembno vlogo spreminjanja različnih razmer in prehranjevanja. Poudarek je tudi na zavedanju da so naša dejanja naša prihodnost.  Tudi na naši šoli učence spodbujamo k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja. Leonida Zalar
TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE V VRTCU
DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE 26. 9.–10. 10. 2020: SPOZNAJ? VARUJ! OHRANI. Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine so praznik dediščine, ki vsako leto konec septembra združi stroko, pedagoge, šolsko mladino, lokalne skupnosti, društva in zainteresirano javnost v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine. V našem vrtcu smo se glede na starost in sposobnosti otrok osredotočili na kulturno dediščino likovne umetnosti, ki je  bogata in vredna ohranjanja tudi v slovenskem prostoru. Pripravila sem nekaj predlogov fotografij znanih likovnih umetnin. Vsaka vzgojiteljica je  izbrala za svojo skupino primerno likovno delo, ga pokazala otrokom in jih spodbudila, da so vsebino in dogajanje poustvarjali najprej s telesom (uredili prostor, sceno s pripomočki, ki so na voljo v igralnici, se s svojim telesom in mimiko, poziranjem čimbolj približali naslikanemu motivu). Ob tem je otroka fotografirala in postavila fotografijo zraven umetniškega dela kot primerjavo. Starejši otroci so lahko motive in vsebino umetniškega dela še likovno poustvarili in tako sestavite celoto – izvirno umetniško delo, fotografijo otroka v istem položaju ter zraven še njegovo reprodukcijo. Ker so dnevi kulturne dediščine sovpadali s Tednom otroka ter sloganom »Odgovor je pogovor«, je bila ta dejavnost tudi odlična priložnost za pogovor z otrokom ob umetniškem delu in vodenju z vprašanji, kot npr.: Kaj prikazuje motiv? Kako se počutiš ob naslikanem? Kaj misliš, kako se počutijo motivi na sliki? Ali tudi tvoja mami/ati pije kavo? Ali tudi tebi mami/ati zapoje uspavanko, te vzame v naročje? Znaš tudi ti tako zaplesati? Otroci so bili pri dejavnostih zelo aktivni in ustvarjalni, kar si lahko ogledate v spletni galeriji. Ob tem pa so tudi doživljali umetnost kot del družabnega in kulturnega življenja, doživljali in spoznavali umetniška dela, risali, slikali po intenzivnem čutnem, gibalnem in čustvenem doživljanju, doživljali in opazovali motive, dogajanja, vsebine na umetniškem delu in  posnemali s prikazovanjem, z igranjem, plesom ter izražali svoje občutke, čustva in misli z umetniškimi sredstvi, na sebi lasten način in v jeziku, ki otroku ustreza. Vzgojiteljica Laura Krajner Ploj
FESTIVAL ZNANOSTI
Danes je za nadarjene učence 8. in 9. razreda potekal Festival znanosti. Učence smo popeljali skozi res zanimive predstavitve v naši računalniški učilnici. Spoznali so raziskovalno delo, napredne tehnologije, ki nam oblikujejo naš vsak dan ter nove poklicne možnosti na področju naravoslovja, kjer se vključujejo inženirski poklici. Ogledali so si prav tako predstavitve nekaterih srednjih šol in fakultet. Številni filmi in bogat slikovni material na vseh strojnicah so prikazali najbolj atraktivne dosežke in dogajanja.